21. yüzyılda artık okullarda amaç; öğrencilere sadece bilgi yüklemek değil, bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden yüksek verime ulaşmış bireyler yetiştirmektir. Nitekim bulunduğumuz yüzyıl becerilerine baktığımızda öğrencilere sorunlarla baş edebilme esnek davranabilme öğrendiklerini farklı ortamlara transfer edebilmeyi gerektirmektedir. Bu bakımdan Boğaziçi Koleji olarak Psikolojik Danışma ve Rehberlik birimimize gereken değeri vermekteyiz.
AMACIMIZ
Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Birimimiz, okulumuzda öğrenim gören tüm öğrencilerimizin gelişim dönemi özelliklerini dikkate alarak, karşılaştıkları güçlükleri, sorun haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmayı ve kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerilerine sahip, çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı ve yaratıcı bireyler olmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Psikolojik danışma ve rehberlik birimimizin çalışma alanları ‘gelişimsel ve önleyici rehberlik’ ağırlıklı ilerlemesinin yanında destek hizmetleri kapsamında ailelere ve öğretmenlere yönelik konsültasyon çalışmalarına da gereken önemi vermekte ve ‘öğrenci odaklı’ ilerlemektedir.
İLKELERİMİZ
Esas olanın öğrencinin kalbine dokunmak olduğu görüşünü savunan PDR birimimizin; öğrencinin kendini gerçekleştireceği yolda elinden tutarak bir adım daha ileriye gidebilmesi için o yola ışık tutan ilkeleri vardır.
HİZMET ALANLARIMIZ
Öğrencilere Yönelik Hizmetlerimiz
Velilere Yönelik Hizmetlerimiz:
Öğrencilerle yapılan tüm çalışmalar kapsamında velilerimizle işbirliğine önem verilmektedir. Bu doğrultuda;
Öğretmenlere Yönelik Hizmetlerimiz:
Sakarya Rehberlik ve Araştırma Merkezi genel hedeflerde yer alan ‘sosyal beceri’ hedefi kapsamında atölye çalışmalarımız yapılmaktadır. Sosyal beceri atölyelerimiz sosyal becerilerin kazandırılmasını amaçlayan, çoğunlukla davranışçı tekniklere dayanan, performansa dayalı bireysel ve ya grupla uygulanan çalışmalardır. Sosyal beceri öğrencilerin yaşam verimliliği için temel becerileri geliştirmesine yardımcı olan bir süreç olmasının yanında bu beceriler duygularımızı tanıma yönetme, diğer insanları tanıma ve anlama, olumlu ilişkiler kurabilme ve zorlayıcı durumlarla yapıcı ve etik biçimde baş edebilmeyi içermektedir.
ATÖLYELERİMİZ
MESLEKİ REHBERLİK VE KARİYER DANIŞMANLIĞI
“……
Yaşamak şakaya gelmez,
Büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
Bir sincap gibi mesela,
Yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden,
Yani bütün işin gücün yaşamak olacak…”
Yaşamı ciddiye alan herkes için iş/meslek en önemli yaşam rolüdür, çünkü Freud’un belirttiği gibi “İş, bireyin gerçekle bağlantısıdır”. Mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı, psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin çıkış noktasını ve bu alanın gelişiminin temel taşlarını oluşturur çünkü bireyin yaşam içindeki konumunu, kendini ve yaşamını anlamlandırması büyük ölçüde işiyle/mesleği ile biçimlenir. Bu temel taşı okulumuz bir altın değerinde ele alarak işlemektedir.
LİSE
ORTAOKUL